Горни Вадин - Официален сайт - купони , туризъм , отдих , традиции , бизнес , култура.

 
Горни Вадин - Официален сайт - купони , туризъм , отдих , традиции , бизнес , култура.

Начало
Новини
Любопитно
Традиции
Култура
История
Туризъм
Бизнес
Купони
Снимки 2009
СНИМКИ
Видео Г.Вадин
Фото Галерия


~ МУЗИКА ~ ..:: InFo ::.. _ Чат _ Пиши на редактора

Любопитно / За Горни Вадин

За Горни Вадин
26.04.09 13:17

Автор:Admin
Полезна информация
Тел.Код: 09174
Данни *
Население: 348 [1]
Надм. височина: 144 m
Пощ. код: 3343
Тел. код: 09174
МПС код: ВР (Вр)
Администрация
Държава: България
Област: Враца
Община:
   
Оряхово

 


Пощ. Код: 3343
област  Враца
надм-височина - 144m
сев-ширина  - 43.683
изт-дължина - 24.233

Тел. Кметство  09...


ОПИСАНИЕ  НА СЕЛОТО 

    Селото се намира на 25км източно по река Дунав от гр. Оряхово и е разположено на стръмно място по десния бряг на реката. Пристанище Горни Вадин се намира  по средата на плавателния път по река Дунав от гр. Русе до гр. Видин и е на 120 км. от град Враца , на 54 километра от град Плевен.Населението през 2004 година - 521 жители. Землището на селото има площ от 26 960 дек. И граничи на изток със село Долни Вадин, на юг със землището на село Брегаре и село Ставерци, а на запад със село Остров.Селото датира от 14 в , а името му идва от Вадин, което означава да укорява, съди или обвинява (има различни мнения по въпроса). Селото е далече от промишлени замърсители, което го прави чисто и привлекателно за почевка.  Хората в селото се занимават с пчеларство, като вадят екологично чист мед, риболов , което е и поминака на много от населението, лозарство, животновъдство  и земеделие.

ТРАНСПОРТНИ  ВРЪЗКИ 
   Редовно пътуват автобуси до град Оряхово и град Плевен .От тези градове до Областния център и град София има редовни връзки. 

 Транспортни връзки

ИСТОРИЧЕСКА  СПРАВКА 
     Околностите на селото са обитавани в най- стари времена от траките, които са построили селище западно от сегашното село в местността “Леденика”. Траките са живели в това селище в бронзовата и желязната епоха. Намерени са при оран са две бронзови закачалки за дрехи и др. По време на турското робство на няколко пъти част от жителите на селото Вадин преминавали във влашко и там оставали за по-дълго време или докато отминава опасността  . След връщането на бегълците селото се пренаселило и неможело да побере всички родове , а също и местоположението / стръмния и насечен терен/ не позволявал да се живее , затова била основана нова махала наречена Нов Вадин. След Освобождението, този нов квартал бил наречен Горни Вадин, а стария – Долни Вадин.
В селото има добри условия за посрещане на гости ,които обичат да се наслаждават на – ловенето на есетра и сом, ловенето на риба с мрежа и с кармаци. Невероятна е гледката при изгрева и залеза на слънцето и отражението им в реката. В селото се отглеждат дини, пъпеши кехлибарени гроздове с неповторими вкусови качества и овошки.

                                            
      
ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ 
 
    Село Горни Вадин има запазени традиции в областта на лозарството, пчеларството, рибовъдството и животновъдството. Още в миналото, хората в селото, а и в днешно време са били трудолюбиви, задружни и са си помагали. През 19 век цялото село е участвало, кой с каквото може при построяването на училището и читалището. Празнува се “Никулден” на 6 декември, Откриването на риболова, на лова, и много други. Традиционни гозби в селото са : Саламурата и влашкия качамак. 
Домашната ракия и вино са с неповторим вкус.

 
Други връзки
 
 
:
 

 
Wikipedia

 bg.guide-bulgaria

 Горни Вадин в Facebook


 Сателитна карта
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1644