Горни Вадин - Официален сайт - купони , туризъм , отдих , традиции , бизнес , култура.

 
Горни Вадин - Официален сайт - купони , туризъм , отдих , традиции , бизнес , култура.

Начало
Новини
Любопитно
Традиции
Култура
История
Туризъм
Бизнес
Купони
Снимки 2009
СНИМКИ
Видео Г.Вадин
Фото Галерия


~ МУЗИКА ~ ..:: InFo ::.. _ Чат _ Пиши на редактора

Любопитно / Римска кариера край село Горни Вадин

Римска кариера край село Горни Вадин
08.10.09 21:32

Автор:Огнян Стефанов
Интересно ! "Таваните"
Горни и Долни Вадин са най-отдалечните села от областния център Враца – цели 115 километра. Може би това обстоятелство е допринесло за по слабото проучаване на археологическото наследство в този североизточен ъгъл на областта. А има какво да се види като остатък от миналото: В Долни Вадин – римската крепост Валериана и останки от моста през Дунава, а в Горни Вадин – старата римска кариера непосредствено до реката.
    Който е ходил на риболов по брега на Дунава, в местността “Таваните”, може би е забелязал необичайната форма на скалите там. Ако се загледате - те са изрязани в права линия и с много чупки под прав ъгъл. На някои места срезовете са дълги до 20 и високи до 5 метра. Изниква въпроса: Кой и как е изрязал скалите така? Една от хипотезите е,че това са направили римляните преди 2000 години. 


Получения каменен материал е бил лесно извозван с кораби и салове по течението на р. Дунав и използван за изграждането на град Улпия Ескус (днешното с. Гиген) в 21г. от н.е. Разстоянието по Дунав е около 20 километра. И наистина камъните от руините на крепостта там много са сходни със състава на материнската скала от “Таваните”. Когато реката е пълноводна скалите могат да се разгледат само с лодка, а в края на лятото и през есента може и пеш.Предлагаме ви няколко снимки от това място, за да се убедите сами в технологията на римляните.              
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1581